Propolis bij een Corona infectie

Van meerdere kanten bereikten mij vragen over een eventuele werkzaamheid van propolis tegen een infectie met het Corona virus (ook wel Covid 19 genoemd). Die vragen zijn heel begrijpelijk. Want propolis is een bekend natuurmiddel tegen virusziekten, zoals verkoudheid, griep en een koortslip. Mijn eerste reactie was dat het in principe best mogelijk zou kunnen zijn dat propolis kan helpen bij mensen met een Corona infectie. Alleen waren daar begin 2020 nog geen resultaten van wetenschappelijk onderzoek over beschikbaar, omdat het virus toen nog maar net bekend was. Inmiddels wordt er door diverse wetenschappers onderzoek verricht en zijn er (14-12-2021) in PubMed (medische databank) 32 studies gepubliceerd.

Een virus is, in tegenstelling tot een bacterie, geen klein ééncellig micro-organisme, maar eigenlijk alleen maar een strengetje DNA. Dit parasiteert op menselijke cellen om zijn eigen DNA te vermenigvuldigen. Gelukkig herkent ons eigen afweersysteem een virus als indringer. Het stuurt er witte bloedcellen op af en gaat antistoffen (onder andere cytokinen) tegen het virus maken. Na binnendringen van het Corona virus in onze luchtwegen gebeurt dit ook, maar daarbij treedt iets merkwaardigs op. Het afweersysteem raakt dermate overactief dat er een soort van ‘cytokinenstorm’ optreedt, wat de luchtwegen aantast en een ernstige dubbelzijdige longontsteking veroorzaakt.  

Tegen het Corona virus bestaat nog geen specifiek geneesmiddel. Vandaar dat momenteel gebruik wordt gemaakt van bestaande geneesmiddelen die ergens ingrijpen op de stofwisseling van het virus. Zo heeft het Corona virus een enzym nodig om zijn eigen DNA te vermenigvuldigen, namelijk het enzym (RNA-dependent RNA Polymerase, afgekort tot RdRP). De activiteit van dit enzym kan worden afgeremd door het dure geneesmiddel Remdesvir. Dit middel is recent ontwikkeld tegen het Ebola virus, maar kan ook tegen het Corona virus gebruikt worden, omdat het Corona virus  veel gelijkenis vertoont met het Ebola virus. Helaas remt Remdesvir ook enkele andere belangrijke enzymen in ons lichaam, waardoor vervelende bijwerkingen kunnen optreden. Het moet door de arts speciaal worden aangevraagd en is ook moeilijk verkrijgbaar.  Een selectiever werkende enzymremmer is een PAK1 remmer, zoals het tientallen jaren geleden ontwikkelde anti-malaria middel chloroquine. Ook dit, véél goedkopere middel (minder dan 5 € per dag), wordt nu gebruikt bij de behandeling van Corona patiënten.

Propolis bevat ondermeer caffeic acid phenethyl ester (CAPE). Dit is een belangrijk bestanddeel van propolis. Daardoor bezit propolis een effectieve PAK1-blokker en kan het op twee manieren helpen, namelijk zowel bij preventie en behandeling. Bij iemand die ziek is geworden van een Corona virus besmetting, kan het helpen te het virus af te remmen om te voorkomen dat de patiënt in een ‘cytokinenstorm’ geraakt. De gezinsleden van de Corona patiënt kunnen propolis gebruiken om de kans op een Corona infectie te verkleinen. Momenteel loopt er in Nederland een onderzoek naar het effect van propolis bij een Corona infectie. Dit is een initiatief van een aantal imkers in samenwerking met proplis onderzoeker A. van der Knaap (chemicus), om Nederlandse propolis bij elkaar te brengen en beschikbaar te maken voor mensen die het willen proberen. Door middel van het invullen van vragenlijsten tijdens en na afloop van de behandeling kan het effect worden beoordeeld.

Informatie over het onderzoek en adressen waar de speciale propolishoning verkrijgbaar is

Propolis bevat meerdere flavonoïden. Dit zijn plantaardige anti-oxidanten. Ze werken ontstekingsremmend en bezitten anti-virale activiteit. Quercetine is een van de belangrijkste in propolis aanwezige flavonoïden. Quercetine is ook apart als voedingsmiddelensupplement te koop. Momenteel wordt er veel onderzoek gedaan met Quercetine tegen Covid-19. In PubMed (medische databank) zijn op dit moment (14-12-2021) 182 wetenschappelijke artikelen beschikbaar.

Bronnen:

Hiroshi Maruta (PAK Research Center, Melbourne, Australia) and Hong He (University of Melbourne Hospital, Melbourne, Australia) A Mini-Review for COVID-19 issue (2020).

Heba E. Hashem (Department of Chemistry, Ain Shams University, Cairo, Egypt) IN Silico approach of some selected honey constituents as SARS-CoV-2 main protease (COVID-19) inhibitors. 2020

Janice Blocka 2020 (aLeumit Health Services, Sfat Emet 4, Beit Shemesh, Israel) High risk COVID-19: intervening at multiple points in the COVID-19 disease process via prophylactic treatment with azithromycin or bee derived products.

Heb je een vraag of een opmerking?