Waar te koop

Propolis is gewoon in de winkel te koop. Verschillende drogisterijen, reformzaken en natuurvoedingswinkels hebben propolis in hun assortiment opgenomen. Ook via meerdere Internetsites is propolis te koop. Je kunt er propolis in de vorm van tinctuur, druppels tabletten en capsules en soms ook wel ruwe propolis aantreffen.

Het gebruik van ruwe propolis in tabletten en capsules heeft geen zin. De belangrijkste reden hiervan is, dat propolis een harsachtige stof is met tientallen werkzame bestanddelen, die niet in water oplossen. Het inslikken van ruwe propolis heeft daarom geen zin, want darm- en maagsappen zijn waterachtige vloeistoffen. Daarin lossen de geneeskrachtige bestanddelen van propolis bijna niet op. De pillen en capsules zijn gemaakt van gemalen, ruwe propolis. Daarvoor wordt de propolis eerst ingevroren, want bij kamertemperatuur is deze te kleverig om te vermalen of te verpoederen. In de maag is het warm. Daardoor kleven al die korrels propolis uit de pil of capsule daarin weer snel aan elkaar tot een balletje ruwe propolis, waardoor de bestanddelen nauwelijks in het bloed opgenomen. Dat blijkt ook wel uit de eigen praktijk. We maken het regelmatig mee, dat mensen, die eerst de gewone tabletten hebben gebruikt, ons vertellen dat die niet werken.

 Bij 90% van al het gepubliceerde onderzoek over propolis is gewerkt met propolis extracten of verdunde oplossingen. Via speciale oplostechnieken worden de bestanddelen uit de hars getrokken en in oplossing gebracht. Pas dan kan het menselijk lichaam volledig profiteren van alle werkzame bestanddelen uit de propolis.

Firma’s die propolis in de handel brengen, schermen in hun reclamefolders kwistig met allerlei namen van artsen die zoveel succes hadden met propolis. Voor zover die artsen (of hun publicaties) zijn na te trekken, blijken die allemaal met propolis extracten of verdunde oplossingen te werken. Maar dat staat uiteraard niet in de reclamefolders vermeld.

De propolis tabletten of -capsules die je in de winkel kunt kopen, zijn meestal van buitenlandse oorsprong. Bij onder meer allergische ziekten is het juist van belang dat het om propolis uit de eigen streek (land) gaat. Je hebt dan weinig aan propolis uit China of Arizona, want daar zweeft totaal ander stuifmeel door de lucht dan hier.

Voor de behandeling van huidziekten heb je zalf nodig waarin propolis bestanddelen in opgeloste toestand aanwezig zijn. Anders krijg je hetzelfde probleem als bij de tabletten en de capsules.

Imkers waar je producten van Nederlandse propolis kunt bestellen zijn (in alfabetische volgorde):

Imkerij De Berkeloever (Eibergen)

Imkerij De Biesbosch (Middelharnis)

Imkerij De Bijenhof (Nieuw-Buinen)

Imkerij van-de-Baanhoek (Sliedrecht)

Imkerij De Hoef (Leunen)

Honingwinkel (Utrecht)

Imkerij Het Honingmagazijn (Epe)

Imkerij La Reine (Hoogblokland)

Imkerij Het Schuurtje (Loosdrecht)

Imkerij De Werkbij (Veenendaal)